Az épületek...

2021. július 01. csütörtök
Oláh Margó
57745

Az épületek megőrzéséért fejleszt mesterséges intelligencia alapú rendszert a MATE

Gödöllő, 2021. június 29. – Drónokkal, lézer alapú LIDAR-szkennerrel, valamint hiperspektrális kamerával végeztek háromdimenziós épületfelmérést a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) tulajdonában lévő babatpusztai istállókastély területén – a Homlokzat az épület arca projekt keretében.
A távérzékeléssel nyert adatok alapján a felújítást igénylő felületek időben azonosíthatók, a bonyolult homlokzati elemek 3D nyomtatási technológiával egyszerűbben pótolhatók, a műemlékek rekonstrukciója pedig pontosan és költséghatékonyan valósítható meg.
„A Homlokzat az épület arca címmel megvalósuló kutatási-fejlesztési projekt fő célja egy olyan innovatív rendszer kifejlesztése, amely épületek homlokzatának felújítását vagy rekonstrukcióját segíti speciális távérzékelési megoldásokkal, valamint a mérésekre épülő felhőalapú adatbázis kialakításával” – mutatott rá Dr. Máthé László szakmai koordinátor, a MATE kutatója.
     
A projektben az Egyetem szorosan együttműködik az ABZ Drone számtalan nemzetközi képesítéssel rendelkező szakértői csapatával, akik a külföldi trendek és a hazai folyamatok felmérésével a mezőgazdasági és építőipari feladatok ellátását helyezték fókuszba. A cég ipari drónokkal kapcsolatos széleskörű szolgáltatásai és tapasztalatai fontos segítséget jelentenek a megvalósítás során.
A közös munka egyik első lépéseként valósult meg a babatpusztai istállókastély részletes felmérése, amelyet I. Grassalkovich Antal építtetett még 1750-ben. Örökösei azonban keveset törődtek az uradalommal, így az később zárgondnokság alá is került. Babatvölgy 1976-ban került az Egyetem tulajdonába, ahol 1994-ig működött Vadbiológiai Állomás. A terület ma is a MATE tulajdonában van, több mint 25 éve ugyanakkor nincs funkciója.
Az istállóskastélynál speciális ipari drónokkal, lézer alapú LIDAR-szkennerrel, valamint hiperspektrális kamerával egyaránt végeztek méréseket a szakemberek. Utóbbi azért érdekes, mert ezek segítségével biológiai jelek (például algásodások) detektálhatók az építőanyagokon, homlokzati elemeken vagy a vakolaton. A mostani felmérés az épület egy későbbi költséghatékony felújításához kiemelkedő segítséget jelenthet.
A méréseken a MATE újonnan megalakult Drón Munkacsoportja, valamint az Innovázió hallgatói innovációs ötletverseny döntőjébe jutott FEFAR-csapat (Búza Dániel, Fórián Gergő, Vilcsek Viktor) is részt vett, akik számára kiemelt lehetőséget jelentett a műszerek kipróbálása. A hallgatói csoport célja ugyanis részben átfed a fenti projektcélokkal, hiszen ők is mesterséges intelligenciával és képalkotó-rendszerek használatával könnyítenék meg az épületdiagnosztikai eljárások lefolytatását.
Fotók: Balázs Gusztáv, Dr. Máthé László
További információ:
Cseri-Gódor Kitti
Kommunikációs munkatárs
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
Médiaközpont
2100 Gödöllő, Páter K. u. 1.
Tel.: 06-28-522-000/1999
Mobil: 06-30-470-7647
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Utcatárlatot nyitott a Nébih

Utcatárlatot nyitott a NébihAz élelmiszerpazarlás témájáról szóló alkotásokból...

Bővebben...

Tavasszal is lehet...

Bemutatjuk bála tároló sátrainkat. Etessen egész évben tiszta, jó minőségű...

Bővebben...

Betakarítás és szárzúzás egy menetben

Az OPTIGÉP Gépgyártó és Kereskedelmi Kft. 1993-ban alakult, 100 %-ban...

Bővebben...

Cél a nedvességmegőrzés

A nyár elején – nyár folyamán betakarított növények után kerül sor a...

Bővebben...

Gondoljunk már most a burgonyára

ALFA-GÉP KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT.5600 Békéscsaba, Szarvasi út 84.Tel:...

Bővebben...

Szalmaborhoz...

Szalmaborhoz töppesszünk szőlőt! – az eljárás, amellyel kivédhetők a...

Bővebben...

Fejlődve és tanulva

Az Sz-Agro 2007 Kft. 2007 év elején alakult cég. A gépek telephelyét...

Bővebben...

Széna- és szalmatárolásra!

Gravetti megoldás széna- és szalmatárolásra! A legdrágább takarmány az, ami...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK