Modern és egészségtudatos...

2021. július 09. péntek
Oláh Margó
50411

Modern és egészségtudatos állattartásra kínál megoldást a Dr. Bata Zrt.
A Dr. Bata Zrt. olyan természetes, gyógynövény alapú takarmánykiegészítő fejlesztésén dolgozik, amellyel kevesebb antibiotikummal is nevelhetők egészséges sertések. A több éves kutatási projekt eredményeképpen előállított termék környezetkímélő módon képes hozzájárulni a sertések antibiotikum nélküli felneveléséhez, a termelési paraméterek visszaesése nélkül.

Az állattartók számára komoly kihívást jelent, hogy folyamatosan nő a kereslet az antibiotikum-mentes húsok iránt. A Dr. Bata Zrt. új, komplex takarmányadalékával úgy lehet biztosítani a sertések egészséges és gazdaságos felnevelését, hogy az antibiotikumok használata hosszútávon mérsékelhető legyen, csökkentve ezáltal azok fogyasztóra, illetve környezetre gyakorolt kedvezőtlen hatását.
A 2017 végén indult kutatási projekt kezdetén a cég három – három prototípus terméket állított elő és biztosította tesztelésre a választási malacokkal, illetve hízókkal végzett kis létszámú etetési kísérletekhez. Az első két évben a prototípus takarmánykiegészítőket tesztelték, monitorozták a malacok tenyésztési, élettani, valamint mikrobiológiai paramétereit. A legjobb eredményeket hozó hatóanyaggal ökotoxikológiai vizsgálatokat végeztek, ezek igazolták, hogy takarmánykiegészítőként való alkalmazása a környezetkímélés céljából, az állatok hozamfokozásának visszaesése nélkül lehetséges. Emellett megfelelő alternatívája lehet a jelenleg alkalmazott normál, cinkoxidos és antibiotikumos kezelésnek.
A nagyüzemi hízó kísérlet 2020-ban indult el, eredménye bíztató volt, a prototípus termék nagyüzemi körülmények között is képes volt a hízók termelési paramétereit szignifikánsan javítani. A termékre a Dr. Bata Zrt. gyártósort tervezett, majd sor került a legjobbnak bizonyult hatóanyagot tartalmazó készítmény receptúrájának rögzítésére és a gyártósor technológia megvalósítására.
A prototípus termék a projekt során kiépített gyártósorral előállítható, stabilitási vizsgálatai ígéretesek, az egyéb toxikológiai vizsgálatok és fizikai-kémiai paraméter elemzések alapján regisztrálható az Európai Unióban, így forgalomba hozható.
A kutatási program munkafolyamatai a Dr. Bata Zrt. ócsai telephelyein és a Szent István Egyetem Mezőgazdaság és Környezettudományi Kar öt intézetének bevonásával zajlottak. A kutatás-fejlesztés a Versenyképességi és kiválósági együttműködések (VKE_17) program támogatásával valósult meg. A Dr. Bata Zrt. a kifejlesztett termék nemzetközi piacra juttatását, valamint annak valamennyi további feltételét saját erőből állja.
Dr. Bata Zrt.
A kecskeméti székhelyű Dr. Bata Zrt.-t 1987-ben magyar vegyészmérnökök alapították fermentációs folyamatokban történő takarmányadalékok előállítására. Céljuk az állati termék előállításához kiegészítő anyagok kutatása, fejlesztése, gyártása és forgalmazása. A cég ócsai telephelyén K+F laboratóriummal és egy speciális kiegészítő gyártóüzemmel rendelkezik. A Dr. Bata Zrt. forgalmának nagyobb részét elsősorban ázsiai, dél-amerikai országok piacain való stabil jelenlét biztosítja, míg 25-30 százaléka az EU-n belüli értékesítésből származik. A Zrt. az első olyan magyar takarmányipari vállalat, amelyik Kínába regisztrációval rendelkezik.
Program neve: Versenyképességi és Kiválósági Együttműködések
Támogatási összeg: 909 289 422 Ft

• DR. BATA Magyar-Kanadai Biotechnológiai Kutató Fejlesztő Zártkörűen Működő Részvénytársaság részére: 445 944 711 Ft
• Szent István Egyetem részére: 463 344 711 Ft

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Enzimutánzó...

Enzimutánzó nanorészecskékkel egyszerűbb lehet a sörgyártás?A vegyipar minden...

Bővebben...

Tárolási megoldások a RICHEL segítségével

GRAVETTI megoldás a magyar mezőgazdaság számára a RICHEL segítségévelŐszintén...

Bővebben...

Tavaszi akció

20%-os tavaszi AGROORG szoftverakció március 31-ig ‼Az AGROORG programjai 43...

Bővebben...

Díjat kaptunk

Hazai Termékfejlesztési díj - Gépesítés kategóriában Omikron Kft. - ORS-6/3 FM...

Bővebben...

Hengerbála etető

Hengerbála etető 12 állásos 2,1 M, Hengerbála etető erősített 12 állásos 2,1 M...

Bővebben...

Ritka jó vétel

  Itt egy ritka jó vételi lehetőség, aki nagyobb bozótirtó lánctalpas...

Bővebben...

Lovaskocsit adtak...

Lovaskocsit adtak az Alfa-Gép ajtónálló Hoffer traktorjáértIdén augusztus...

Bővebben...

Szálastakarmány betakarító...

Szálastakarmány betakarító-kezelő gépek skandináv minőséggel!Az Oy ELHO Ab,...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK