A szamóca ideális tartósítása

2021. szeptember 29. szerda
Oláh Margó
44098

Tippek a szamóca ideális tartósításához a MATE fiatal kutatójától
Gödöllő, 2021. szeptember 23. – Az egészséges életmód szerves része a gyümölcsökben gazdag táplálkozás, mely többek között magas vitamin- és antioxidáns-tartalommal járul hozzá szervezetünk működéséhez. A világ egyik legnépszerűbb bogyósgyümölcse a szamóca, melynek háztartásokban és nagyüzemi szinten történő tartósítása biztosítja a kedvelt szezonális termés egész éves fogyasztását. A kíméletes tartósító technológiák hatását vizsgálta Salamon Bertold, a MATE Élelmiszertudományi Doktori Iskola doktorjelöltje.

Immunrendszerünk kiemelt figyelmet élvez az ősz beköszöntével, a vírusok elleni hatékony védekezés egyik kiemelt módja a vitamindús étrend.
Frissen fogyasztva közismert a szamóca jótékony hatása; segítséget nyújthat a gyulladás, az oxidatív stressz, a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás és az elhízás elleni küzdelemben, mivel nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, antocianinokat és egyéb antioxidáns hatású vegyületeket, illetve jelentős mennyiségű ásványi anyagot, főleg kalciumot, káliumot, foszfort, magnéziumot és vasat – hangsúlyozta a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem ifjú tehetsége, aki Dr. Dalmadi István egyetemi docens témavezető segítségével folytatott kutatómunkát az alternatív tartósításon belül a kíméletes hőkezelés és nagy hidrosztatikus nyomáskezelés bevetésével.
Vizsgálataihoz kereskedelmi forgalomból származó szamócát használt fel, melyből pürét állított elő. Kerülve a mesterséges adalékanyagokat és tartósítószereket, az élelmiszeriparban alkalmazott egyik legsikeresebben adaptált technológia segítségével arra a kérdésre kereste a választ, milyen módon lehet minél kedvezőbben megtartani a gyümölcs eredeti tápanyag- illetve élvezeti értékeit.
„A kíméletes tartósítási technológiák minimálisan hatnak az élelmiszerek minőségjellemző tulajdonságaira, hatékonyan megőrizve azok eredeti friss ízét, illatát, állományát, valamint kiindulási tápanyag- és vitamintartalmát, emellett alkalmazásuk során kerülik a mesterséges adalékanyagokat vagy tartósítószereket.” – mondta a MATE fiatal kutatója. Ide tartozik a nagy hidrosztatikus nyomáskezelés (300-600 MPa) és a kíméletes hőkezelés, melyek kombinált alkalmazása garantálhatja a gyümölcs pozitív beltartalmi tulajdonságainak megőrzését, azaz táplálkozásbiológiai értéke és kémiai összetétele nem, vagy csak minimálisan változik. A szamócapüré esetében a különböző önálló és kombinált kezelések hatásait összehasonlító vizsgálat mindenesetre biztató: 14 napig biztonságosan eltartható 2-15 °C-os hűtve tárolás esetén is.
„A termékek tárolásához javasolt alacsonyabb tárolási hőmérsékletet választani. A kezelések sorrendjét illetően ajánlott először a nyomáskezelést elvégezni a hőkezelés előtt a kedvezőbb végeredmény érdekében.” – foglalta össze vizsgálatának eredményeit Salamon Bertold.
Ezáltal olyan szamócapürét vagyunk képesek előállítani, melynek kedvelt érzékszervi jellemzőit (színét, ízét, illatát, állományát) valamint kedvező beltartalmi értékeit képesek vagyunk úgy megőrizni a 14 napos hűtve tárolás során, mintha azt frissen készítettük volna.
Az eredmények igen biztatóak további kutatások elvégzésére, hogy magasabb kezelési szintek alkalmazásával ily módon még hosszabb ideig eltartható legyen a szamócapüré.
Interjúszervezés:
Cseri-Gódor Kitti
Kommunikációs munkatárs
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
Médiaközpont
2100 Gödöllő, Páter K. u. 1.
Tel.: 06-28-522-000/1999
Mobil: 06-30-470-7647
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Optimális magágy

Az Omikron Kft (https://omikronkft.hu ) több évtizede folyamatosan fejlesztett...

Bővebben...

ELHO TR 300 rendszellőztető

ELHO TR 300 rendszellőztető, avagy bízzunk a legjobban, de készüljünk a...

Bővebben...

Gondoljunk már most a burgonyára

ALFA-GÉP KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT.5600 Békéscsaba, Szarvasi út 84.Tel:...

Bővebben...

A Väderstad 550...

A Väderstad 550 millió euró forgalmat ért elA Väderstad, a világ egyik vezető...

Bővebben...

Enzimutánzó...

Enzimutánzó nanorészecskékkel egyszerűbb lehet a sörgyártás?A vegyipar minden...

Bővebben...

Megoldást találunk

Géptárolás, ahogyan mi a Gravetti Kft-nél gondoljukAhogy véget ér a nyár,...

Bővebben...

Dél-Amerikában hoz létre...

Dél-Amerikában hoz létre gyáregységet a Dr. Bata Zrt. Brazíliában terjeszkedik...

Bővebben...

Betakarítás és szárzúzás egy menetben

Az OPTIGÉP Gépgyártó és Kereskedelmi Kft. 1993-ban alakult, 100 %-ban...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK