A szamóca ideális tartósítása

2021. szeptember 29. szerda
Oláh Margó
44095

Tippek a szamóca ideális tartósításához a MATE fiatal kutatójától
Gödöllő, 2021. szeptember 23. – Az egészséges életmód szerves része a gyümölcsökben gazdag táplálkozás, mely többek között magas vitamin- és antioxidáns-tartalommal járul hozzá szervezetünk működéséhez. A világ egyik legnépszerűbb bogyósgyümölcse a szamóca, melynek háztartásokban és nagyüzemi szinten történő tartósítása biztosítja a kedvelt szezonális termés egész éves fogyasztását. A kíméletes tartósító technológiák hatását vizsgálta Salamon Bertold, a MATE Élelmiszertudományi Doktori Iskola doktorjelöltje.

Immunrendszerünk kiemelt figyelmet élvez az ősz beköszöntével, a vírusok elleni hatékony védekezés egyik kiemelt módja a vitamindús étrend.
Frissen fogyasztva közismert a szamóca jótékony hatása; segítséget nyújthat a gyulladás, az oxidatív stressz, a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás és az elhízás elleni küzdelemben, mivel nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, antocianinokat és egyéb antioxidáns hatású vegyületeket, illetve jelentős mennyiségű ásványi anyagot, főleg kalciumot, káliumot, foszfort, magnéziumot és vasat – hangsúlyozta a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem ifjú tehetsége, aki Dr. Dalmadi István egyetemi docens témavezető segítségével folytatott kutatómunkát az alternatív tartósításon belül a kíméletes hőkezelés és nagy hidrosztatikus nyomáskezelés bevetésével.
Vizsgálataihoz kereskedelmi forgalomból származó szamócát használt fel, melyből pürét állított elő. Kerülve a mesterséges adalékanyagokat és tartósítószereket, az élelmiszeriparban alkalmazott egyik legsikeresebben adaptált technológia segítségével arra a kérdésre kereste a választ, milyen módon lehet minél kedvezőbben megtartani a gyümölcs eredeti tápanyag- illetve élvezeti értékeit.
„A kíméletes tartósítási technológiák minimálisan hatnak az élelmiszerek minőségjellemző tulajdonságaira, hatékonyan megőrizve azok eredeti friss ízét, illatát, állományát, valamint kiindulási tápanyag- és vitamintartalmát, emellett alkalmazásuk során kerülik a mesterséges adalékanyagokat vagy tartósítószereket.” – mondta a MATE fiatal kutatója. Ide tartozik a nagy hidrosztatikus nyomáskezelés (300-600 MPa) és a kíméletes hőkezelés, melyek kombinált alkalmazása garantálhatja a gyümölcs pozitív beltartalmi tulajdonságainak megőrzését, azaz táplálkozásbiológiai értéke és kémiai összetétele nem, vagy csak minimálisan változik. A szamócapüré esetében a különböző önálló és kombinált kezelések hatásait összehasonlító vizsgálat mindenesetre biztató: 14 napig biztonságosan eltartható 2-15 °C-os hűtve tárolás esetén is.
„A termékek tárolásához javasolt alacsonyabb tárolási hőmérsékletet választani. A kezelések sorrendjét illetően ajánlott először a nyomáskezelést elvégezni a hőkezelés előtt a kedvezőbb végeredmény érdekében.” – foglalta össze vizsgálatának eredményeit Salamon Bertold.
Ezáltal olyan szamócapürét vagyunk képesek előállítani, melynek kedvelt érzékszervi jellemzőit (színét, ízét, illatát, állományát) valamint kedvező beltartalmi értékeit képesek vagyunk úgy megőrizni a 14 napos hűtve tárolás során, mintha azt frissen készítettük volna.
Az eredmények igen biztatóak további kutatások elvégzésére, hogy magasabb kezelési szintek alkalmazásával ily módon még hosszabb ideig eltartható legyen a szamócapüré.
Interjúszervezés:
Cseri-Gódor Kitti
Kommunikációs munkatárs
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
Médiaközpont
2100 Gödöllő, Páter K. u. 1.
Tel.: 06-28-522-000/1999
Mobil: 06-30-470-7647
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Hiánytünetek kezelésére

Levél- és talajtrágyák     A DAMISOL® levéltrágya család,...

Bővebben...

Hasznosabb-e a precízen kijuttatott tápanyag?

Hasznosabb-e a precízen kijuttatott tápanyag?Beszélgetés Lajos Mihály...

Bővebben...

Régi szerelem...

Régi szerelem már nálunk a Wiedemann rakodógép, hiszünk benne, hogy minden...

Bővebben...

A hazai beruházási intézkedések

A közös agrárpolitika intézkedéseinek bemutatása III.A következő hetekben...

Bővebben...

Vitamed Pharma...

Vitamed Pharma az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda NapokonTöbb mint 15...

Bővebben...

Tavasszal is lehet...

Bemutatjuk bála tároló sátrainkat. Etessen egész évben tiszta, jó minőségű...

Bővebben...

Nagy mennyiségű...

Nagy mennyiségű műtrágya kiadagolásaA front függesztésű FH 2200...

Bővebben...

A sokoldalú művelőeszköz

A Carrier alapművelésre és magágykészítésre egyaránt kiválóan használható...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK