Nemcsak az antibiotikum...

2021. december 08. szerda
Oláh Margó
19486


Nemcsak az antibiotikum-, hanem a ZnO-mentes termelés is mind sürgetőbb elvárás

Kiszámítható-e előre és pontosan, mennyi veszteséget okoznak a bélmegbetegedések a szarvasmarha-, a sertés- és a baromfitartásban? Mennyire kell zsebbe nyúlni, és hogyan térül meg a védekezés? Miért fontosak az olyan kérdések, mint a bélhám védelmi funkciója?Miért nem megoldás az egyoldalú és sokszor eltúlzott vagy okszerűtlenül alkalmazott antibiotikum-felhasználás? Hogyan erősítik a takarmányozás hatékonyságát a növényi összetevők új generációi? E kérdésekre adott gyakorlatias, ugyanakkor tudományos igényű válaszokat a BIOMIN Magyarország Kft. májusi fóruma, amely a költséghatékonyság szempontjait is hangsúllyal szerepeltette.
Takarmány-átalakító a válasz a kihívásra
Az antibiotikum-rezisztencia a múlt század utolsó évtizedeitől fogva mind komolyabb problémát jelent az állattartásban. Noha bő három évtizedes múltú az antibiotikum- mentes termelés alternatíváinak kutatása, ma is tény, hogy bár törekedni kell e hatóanyagok természetes, biológiai, növényi alapú helyettesítésére, teljes antibiotikum-mentesség aligha érhető el. Másrészt egy eszköz, egyetlen készítmény sosem lehet megoldás minden problémára – összegezte bevezetőjében Gerhard Galsterer, a BIOMIN GmbH régió igazgatója. Jakab Gábor, az osztrák cég magyar leányvállalatának ügyvezetője bevezetőként hozzátette: ezt szolgálják az olyan, Európa- és világszerte elismert, forradalmian új készítmények, mint a BIOMIN Digestarom® DC terméke, a „takarmány-átalakító”.
1 forintból 2-6-ot csinál a gondos állategészség-védelem
Ennek ismertetése előtt a Szent István Egyetem tanszékvezetője gyakorlatias kalkulációkon alapuló kimutatásokkal igazolta: miért éri meg, hogyan eredményeznek jelentős megtakarítást vagy éppen bevétel-növekedést a megelőző jellegű baromfi-állategészségügyi kiadások. Dr. Ózsvári László egyetemi docens szerint az állományok egészségét „4+1” döntő tényező határozza meg: a jövedelmező termelést veszélyeztető állatbetegségek; az állományszintű betegségek minimalizálásával révén elért költségcsökkentés; a betegséget megelőzni igyekvő, preventív szemlélet; illetve a helyes szemlélet alkalmazása abban, hogy a költségeket ne mindenáron minimalizálni próbálja a gazdaság, hanem optimalizálni. Ezt segíti az a tény is, hogy a költségek esetében az állategészségügyi kiadások 2-4% alatt vannak még a tojástermelés szegmensében is, míg például a baromfiágazatban a takarmány- költségarány 50-70%-os (az AKI kimutatásai szerint hasonló arányok mérhetők a sertéstartásban is – a szerk. megj.). Ózsvári László összegzésül rámutatott: a gondos állat-egészségügyi menedzsmenttel a ráfordított költség 200-600%-osan megtérül a kevesebb elhullás, a jobb takarmány-értékesülés, jobb termék-előállítás révén.
A (sok)mindent eldöntő hámréteg
Hogy mennyire nem részletkérdés a bélhám épsége és hatékony védelmi funkciója, arról a BIOMIN vezető kutatója számolt be. Dr. Nicole Reisinger hangsúlyozta: a bélrendszer nemcsak a tápanyagok emésztését végzi el, ott működik a szervezet immunrendszere, illetve a tápanyagokban lévő toxinok és kórokozók vérbe jutásától is véd. E rendszer károsodik a helytelen takarmányozás, a hőmérsékleti stresszek, fertőzések során. Az így fellépő gyulladások csökkentik az állat teljesítményét, rontják a bél védelmi hatékonyságát. Itt kapnak fontos szerepet a növényi eredetű takarmány-kiegészítők, amelyek – az antibiotikum-használattal szemben – úgy biztosítanak antibakteriális hatást, és úgy csökkentik a gyulladásokat, hogy nem alakul ki velük szemben rezisztencia. A gyulladások következményeit, illetve a javuló energia- felhasználás pozitív eredményeit a BIOMIN ügyfélkapcsolatokért felelős vezetője számadatokkal is bemutatta mind a brojler-, mind a sertéstenyésztésben. Wolfgang Kaul aláhúzta: a speciális növényi adalékok a gyulladások csökkentése mellett javítják a fajlagos takarmányértékesülési és növekedési eredményeket, így optimális takarmányköltségekhez és kisebb állategészségügyi kiadáshoz segítik a gazdaságot.
Íz, illat, bélvédelem – egy forradalmi kapszulában!
De mit is tudnak ezek a növényi eredetű takarmány-kiegészítők? Amit az ember a saját konyhájában elvár – hogy az ételnek finom illata, íze és lehetőleg bio-eredetű, egészséges beltartalma legyen –, azt a célt szolgálják, követik a növényi takarmányadalékok is. A különféle gyógy- és fűszernövények, természetes aromák, illó- és nem illó olajok, kivonatok előmozdítják a nagyobb étvágy mellett az emésztés hatékonyságát. Ám a BIOMIN a fejlesztéseivel még tovább ment: a Digestarom® DC forradalmian ötvözi az említett hatások mellett a bél mikróbióta-állományára és egészségére jótékonyan ható modulációt a fajspecifikusan összeállított aromatulajdonságokkal és bélvédelemmel. Ehhez a BIOMIN kifejlesztette a Biomin® Duplex Capsule-t, amelyben a magas illóolaj- tartalom megmarad a magas hőmérsékleten történő takarmánygyártás során is és a Digestarom® DC hatóanyagai eljutnak az emésztőrendszer különböző szakaszaiba. Nem csoda – mutatott rá Antonia Tacconi, a vállalat termékmenedzsere –, hogy például a sertéságazatban a Digestarom® DC-re fordított megtérülés 24%-os(!), míg a termék alkalmazása a malacok grammban számított napi gyarapodásával 1,5-szörös megtérülést biztosít.
Mindezt megerősítette a Bonafarm takarmányozásért felelős sertéságazati vezetője is. Tenke János a BIOMIN-technológiák irányvonalát megerősítve egyetértett a malactakarmányozási szemlélet átértékelésével, s azzal, hogy megfelelő készítményekkel megvalósítható a ZnO-mentes stratégia. Hozzátette: a BIOMIN TOP3 és Digestarom DC kombinációja költséghatékony alternatíva a kiesések, elhullások csökkentésében.
https://www.dsm.com/anh/home.html

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Termékkereső

Cikkajánló

Gyógynövény alapú...

Jól szerepeltek a kísérletekben a Dr. Bata gyógynövény alapú...

Bővebben...

Tökéletes bedolgozás

Tökéletes bedolgozás A PÖTTINGER ekék robusztus és intelligens kialakítása a...

Bővebben...

Folyékony műtrágya szórófejek

Folyékony műtrágya szórófejből sokfélét lehet kapni. A Farmcenternél mi azt...

Bővebben...

Tudtad, hogy a...

Deraland Kft.Tudtad, hogy a Bema Kommunal 450 Dual seprőgép hozzákapcsolható...

Bővebben...

Legjobb talaj

Legjobb talajA talaj a mezogazdaság és az erdészet alapja és a világ...

Bővebben...

Meddig hat?

Meddig hat? - Új ismeretterjesztő program és honlap indult az...

Bővebben...

Szervestrágya - jó minőség - jó áron!

"MIÉRT VENNE MAGASABB ÁRON, HA JÓ MINŐSÉGET JÓ ÁRON IS KAPHAT KÖZVETLENÜL A...

Bővebben...

Változó mélységű

Változó mélységű talajművelés – AutoDepthA talajművelés során a talaj fizikai...

Bővebben...

kiemelt AJÁNLATOK