Pályázati dömping...

2022. január 20. csütörtök
Oláh Margó
11245

Pályázati dömping jöhet 2022-ben: gyorsabb elbírálásra készülhetnek a gazdák
Nemcsak az átmeneti években, de 2023-ban is azt szeretnénk, ha mind az alapanyag-előállításban, mind a feldolgozásban nagy volumenű beruházások tudnának megvalósulni – mondta el Viski József, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. A szakpolitikus beszélt arról is, hogy a következő időszakban mindent megtesznek majd azért, hogy a pályázatok benyújtása minél egyszerűbben és zökkenőmentesebben, a támogatói döntések és a kifizetési kérelmek elbírálása pedig minél gyorsabban meg tudjon valósulni.
A következő időszakban is támogatni szeretnénk a nagy volumenű beruházásokat – ismertette Viski József a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. A helyettes államtitkár emlékeztetett, hogy régebben (2015-16-ban) kisebb forrásból tudtak gazdálkodni, ezért akkor elsősorban a családi, mikro-, kis és középvállalkozásokat juttatták előnyhöz. Igaz, ekkor még korlátozva volt az elnyerhető támogatások összege is. Ezt 2021-ben megnövelték, és sok esetben már 2 milliárd forintra is lehet pályázni, illetve az élelmiszeripari pályázatoknál akár 5 milliárdos támogatást is igénybe lehet venni. Viski József elmondta, hogy ez így fog maradni az átmeneti években és a jövőben is, mivel azt szeretnék, hogy az alapanyag-előállításban és a feldolgozásban is nagy volumenű beruházások valósuljanak meg.
Az Agrárminisztérium helyettes államtitkára beszélt arról is, hogy azt még nem lehet tudni, hogy milyen új pályázati felhívások lesznek a felsoroltakon túlmenően. Mivel szinte minden ágazat részére minden lehetséges pályázatot megnyitottak, nagyon új konstrukciókkal nem fognak előállni, hanem a régieket újra megnyitni, esetleg a pályázati feltételeken könnyíteni, változtatni. A cél, hogy ezek minél inkább hozzáférhetőek legyenek – jelentette ki Viski József.
Viski József beszélt arról is, hogy a jövőben megpróbálják felgyorsítani a döntéshozatalt a pályázatoknál. Jelenleg versenyt futnak az idővel és az árakkal, hiszen van egy nagy mértékű áremelkedés az építőiparban, valamint a munkaerő is egyre drágul. Az Agrárminisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy a következő időszakban a nagyobb beruházásoknál 4-5 hónap alatt, az egyszerűbb gépbeszerzéseknél pedig 3 hónap alatt szeretnék meghozni a támogatói döntéseket. Emellett megpróbálnak könnyítéseket is eszközölni a pályázatok benyújtásánál, valamint mindent megtesznek azért, hogy a kifizetési kérelmek elbírálása is gyorsabb legyen. Jelenleg 45-50 nap egy kifizetési kérelem átfutása, de ha a döntéshozatali dömping lemegy az intézményrendszerről, a kifizetési oldal tovább gyorsulhat
https://emva.hu/palyazati-domping-johet-2022-ben-gyorsabb-elbiralasra-keszulhetnek-a-gazdak/  

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Termékkereső

Cikkajánló

Hatékony és professzionális

ELHO SC Pro rézsűzúzókSC 420/460 Pro rézsűzúzókHatékony,professzionális...

Bővebben...

Új innovatív megjelenés

Bemutatkozik az NZ Extreme 1250-1425Új innovatív megjelenés, svéd anyag – és...

Bővebben...

Az új Spirit 600C

A Väderstad bemutatja az új Spirit 600C InLine vetőgépet A Väderstad, a világ...

Bővebben...

Termékdíjas vetőgép

Nemzetközi Termékfejlesztési díj - Gépesítés kategóriábanVaderstad Kft. -...

Bővebben...

A trágyalé kivitele és bedolgozása

Trágyalé kivitele és bedolgozásaFOX 300 D / 350 D / FOX 400...

Bővebben...

Bevált tárcsakerekes...

Bevált tárcsakerekes technikaAz előpréselő hengerek, a tárcsakerekes vágó és a...

Bővebben...

Talajlazítás-szükséges...

Talajlazítás-szükséges a jó terméshozamhoz!FOLYAMATOSAN TARTSUK FENN AZ...

Bővebben...

A Väderstad QuickStart...

A Väderstad QuickStart kisfilmek ezentúl az E-Control alkalmazáson keresztül...

Bővebben...

kiemelt AJÁNLATOK