Utcatárlatot nyitott a Nébih

2022. augusztus 31. szerda
Oláh Margó
30205

Utcatárlatot nyitott a Nébih
Az élelmiszerpazarlás témájáról szóló alkotásokból nyitott utcatárlatot 2022. augusztus 30-án II. kerületi központjában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az elgondolkodtató rajzok a hivatal Maradék nélkül programjának nyári rajzpályázatára érkezett legjobb pályaművekből kerültek ki. Az október végéig tartó utcatárlat célja, hogy a rajzok előtt elidőző járókelőket megszólítsa, és arra sarkallja őket, mielőtt legközelebb ételt dobnak ki, gondolják végig, hogyan lehetett volna megelőzni, hogy az a kukában végezze.
Az élelmiszerpazarlás az egyik legjelentősebb fenntarthatósági probléma, amely nemcsak környezeti, de erkölcsi és gazdasági kérdéseket is felvet. Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Ennek jelentős hányada – körülbelül harmada – a háztartásokban termelődik. Fejenként átlagosan 65 kg élelmiszerhulladékot termelünk évente csak otthonainkban, amelynek a fele elkerülhető lenne. Ha a teljes lakosság éves pazarlását tesszük mérlegre, akkora mennyiséget kapunk, amelyből 1 éven át félmillió ember teljeskörű étkezését biztosítani tudnánk.
Olyan problémával állunk szemben, amelynek megoldásához kivételesen nem több pénzre, hanem mindössze több figyelemre lenne szükség. A Nébih élelmiszerpazarlás-megelőzésre fókuszáló Maradék nélkül programja, kiemelt figyelmet fordít a gyermekkori szemléletformálásra, a jövő fogyasztóira. Nyári rajzpályázatának célja is az volt, hogy a gyerekek megismerjék az élelmiszerpazarlás problémakörét, környezetre gyakorolt hatását és a megelőzés lehetőségeit. A Maradék nélkül felhívására összesen 291 pályámű érkezett az ország 133 iskolájából, amelyek közül a legkiemelkedőbb, legelgondolkodtatóbb alkotások láthatók az utcatárlaton.

A kiállítás megnyitójával összekötött díjátadón Dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke a rajzok kapcsán kiemelte, hogy a kis alkotók épp úgy szemlélik az élelmiszerpazarlás problémakörét, ahogy azt mindenkinek kellene, és ez reményre ad okot a jövőre tekintve. Dr. Kasza Gyula a Maradék nélkül program vezetője hangsúlyozta, bízik benne, hogy a pályázaton résztvevő gyerekeknek köszönhetően a rendhagyó kiállítást megtekintő felnőttek is elgondolkodnak egy pillanatra, hogyan járulhatnak hozzá a pazarlás mérsékléséhez. Az ünnepélyes díjátadó különleges vendége Kliment Hajnalka, a váci Karolina Katolikus Általános Iskola pedagógusa volt, ugyanis az egyik pályázó róla készítette rajzát, Hajni néni, az ételmentő címmel.
A kiállítás október végéig megtekinthető a II. kerületi Kitaibel Pál utca és Kis Rókus utca találkozásánál.
A pályázatra érdekezett rajzok, továbbá a rendezvények készült képek elérhetők a Nébih honlapján: https://portal.nebih.gov.hu/-/utcatarlatot-nyitott-a-nebih
2022. augusztus 30.
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
További információk, hasznos oldalak:
- Maradék nélkül program honlapja: https://maradeknelkul.hu/
- Nébih Oktatási Programjának honlapja: https://nebihoktatas.hu/
- Maradék nélkül Facebook oldala: https://www.facebook.com/maradeknelkul
- Maradék nélkül Instagram oldala: https://www.instagram.com/maradek_nelkul/

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Egyenletes vetőmaglerakás

Egyenletes vetőmaglerakásA PÖTTINGER vetőgépek maximális alkalmazhatóságukkal,...

Bővebben...

Rugalmas alkalmazás...

Hígtrágya kijuttatása, bedolgozásaRugalmas alkalmazás hígtrágyáhozA FOX 300 D...

Bővebben...

Folyékony műtrágya szórófejek

Folyékony műtrágya szórófejből sokfélét lehet kapni. A Farmcenternél mi azt...

Bővebben...

A trágyalé kivitele és bedolgozása

Trágyalé kivitele és bedolgozásaFOX 300 D / 350 D / FOX 400...

Bővebben...

A vevők bizalmáért

Az Sz-Agro 2007 Kft. 2007 év elején alakult cég győrzámolyi központtal....

Bővebben...

Zöldség- és gyümölcsbetakarítás

Ha kertészeti gép, akkor Alfa-Gép!Egyedi profilunk a kertészeti gépek...

Bővebben...

Régi szerelem...

Régi szerelem már nálunk a Wiedemann rakodógép, hiszünk benne, hogy minden...

Bővebben...

Legnagyobb kínálat!

LEGNAGYOBB KÍNÁLAT!NIR/NIT infra-vörös beltartalmi gyorselemzők a termény-...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK