Cél a nedvességmegőrzés

2022. november 07. hétfő
Oláh Margó
19625

A nyár elején – nyár folyamán betakarított növények után kerül sor a tarlóhántásra, mely legfeljebb 10 cm mély talajmunkát jelent.
Célja a nedvességmegőrzés. A sekélyen hántott tarló kevesebb csapadékot veszít, mint a bolygatatlan tarló. Az a talaj, melyen nem végeznek tarlóhántást, nem képes a csapadék felvételére, viszont jellemző rá a csapadék gyors elpárolgása. A szármaradványok talajba keverése, bomlásuk elősegítése. Hőgazdálkodás szabályozása, melynek eredményeképp a sekélyen művelt talaj jobban felmelegszik, viszont nem engedi, hogy a mélyebb rétegek felmelegedjenek. Gyomok, kártevők irtása. Mikrobiológiai tevékenységek elősegítése.
A hántott tarlót mindenképp le kell zárni!
A művelet eszközei korábban a sekélyszántó ekék voltak. A technika, a megváltozott mezőgazdasági termelés hatására, ezek az eszközök elavulttá váltak. Megjelentek a modern gépek, melyek már nem csak a tarlóhántás munkaműveletét képesek ellátni, hanem le is zárják a talajt egymenetben. Ezek a tárcsás boronák, rövidtárcsák, szántóföldi kultivátorok.
Az OMIKRON KFT a kor követelményeinek eleget téve, számos olyan technológiai fejlesztést kezdeményezett, melyek megfelelnek a fenntartható szántóföldi talajművelés kritériumainak.
Szántóföldi kultivátorok – Gruberek
Az ORG típusú nehéz Grubert sok éves mezőgazdasági gépgyártói és üzemeltetői gyakorlat alapján fejlesztettük ki. A művelő elemeket nagy múltú, komoly műszaki háttérrel rendelkező gyártóktól szerezzük be. A váz zártszelvényből hegesztett keretszerkezet. Ide vannak felszerelve a talajművelő kések, a csapágyazott tárcsák, valamint a különböző kialakítású elmunkáló hengerek.
Az ORG nehéz Gruber olyan univerzális munkagép, amely a betakarítás utáni tarlóhántásra, tarlóápolásra, valamint forgatás nélküli alapművelésre használható, max. 25-30 cm munkamélységig. A gép fő művelő elemei a két sorban elhelyezett kapák, melyeket 450 kp kioldási erővel rugó biztosít. A kapák formája kiváló keverő hatást biztosít minimális rögképződés mellett. A különleges kialakítású szárnyaskéses kapákkal szerelt Gruber a sekélyen végzett megmunkálás során a teljes talajszelvényt átvágja, és a betakarítás után maradó szerves anyagokat bedolgozza a felszín közelében a talajba.
A kapák után elhelyezett tárcsasor a felszín alakítását és egyengetését végzi, a szélső tárcsák a bakhát nélküli munkavégzést biztosítják.
A rögtörésről, a fellazított talaj visszatömörítéséről és a beállított munkamélység pontos tartásáról az ékgyűrűs vagy Cambridge hengerből álló elmunkáló egység gondoskodik. Az elmunkáló bordás felületet képez a talajon, ezáltal nagy tömegű csapadék esetén sem tud az eső megfolyni, a csapadék egyenletes felszívódása biztosított, csökken az erózió hatása.
Szupernehéz tárcsák
Tárcsás boronák feladata a száraprítás, talajlazítás. Mindemellett nem szabad szem elől téveszteni kiváló keverő hatását sem.
Az OMIKRON KFT által gyártott szupernehéz tárcsák 3,8 métertől egészen 6,2 méter munkaszélességig vannak jelen a piacon.

A tárcsák hagyományos alkalmazási területén (tarlóhántás) kívül alkalmasak még szántás elmunkálásra, magágy készítésre, növényi szármaradványok feldarabolására és talajba keverésére, gyomirtásra, vegyszerek műtrágyák, kemikáliák talajba bedolgozására, ugar feltörésére is. Így ennek a munkagépnek a felhasználási területe a talajművelési rendszerekben igen sokrétű. Munkája során aprít, kever, porhanyít, és kis mértékben lazít is.
Üzemi, felhasználói tapasztalatok alapján a legjobb munkaminőséget 6 – 12 km/h sebességtartományban éri el, így energiatakarékos eljárásnak is mondható, mivel területteljesítménye nagy, viszont hajtóanyag igénye alacsonynak mondható. Művelőelemek kombinálásával, mely az OMIKRON KFT esetében egy nehéz ékgyűrűs elmunkálót jelent, több munkafolyamatot is egyszerrel tud végezni. Rögaprítás, lezárás. Tarlóhántáskor semmiképp sem szabad a hántott tarlót lezárás nélkül hagyni! A lezáratlan hántás nedvességvesztesége megközelíti a hántatlan tarlóét. Alapművelés esetében törekedni kell a minél mélyebb munkamélység elérésére.
TOVÁBBI INFORMÁCIÓKÉRT FORDULJON HOZZÁNK BIZALOMMAL!
OMIKRON Kft. 6044 Kecskemét-Hetényegyháza, Hetény Vezér u. 7-9. Tel: 06 76 509-150 Te/Faxl: 06 76 473-200 E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Web: www.omikronkft.hu   
https://www.facebook.com/Omikrongepek/

Tarlóhántás, tarlóápolás, forgatás nélküli talajművelés.
https://www.youtube.com/watch?v=ZdZC4_9CbB4&t=13s  
https://www.youtube.com/watch?v=u5ZmQ4YQVpA    

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

A Väderstad bemutatja...

A Väderstad bemutatja a Cultus és Cultus HD termékcsalád új tagjaitA...

Bővebben...

Professzionális bozótírtó

Ú J D O N S Á G !!!!!! Végre professzionális bozótirtó 50 – 80 LE-s...

Bővebben...

Mérgek helyett...

„Mérgek helyett gépek…?” Ez a hatásvadász rövid mondat, jól hangzó szlogen...

Bővebben...

Utat mutatunk

Utat mutatunkMegközelítési lehetőséget kell biztosítani a pázsiton, puha...

Bővebben...

Szimbiotikus gél naposcsibék számára

A BIOMIN bemutatja a PoultryStar® Hatchery szinbiotikus gél cseppet...

Bővebben...

Modern és egészségtudatos...

Modern és egészségtudatos állattartásra kínál megoldást a Dr. Bata Zrt. A Dr....

Bővebben...

E-services elnyerte

A Väderstad TopDown az E-services rendszerrel elnyerte a Farm Machine 2024...

Bővebben...

Hatékonyan teljesít

Az új Väderstad CrossCutter Disc hatékonyan teljesít a modern gazdálkodás...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK