Erősebb immunrendszer...

2023. május 17. szerda
Oláh Margó
18183

Erősebb immunrendszer természetes eredetű takarmányadalékkal - innovatív megoldást fejlesztett a Dr. Bata Zrt.
Az ellenőrzött, természetes anyagokra alapozott állati eredetű élelmiszerek iránt egyre nő a fogyasztói igény. Az NKFI alapból finanszírozott projekt során olyan - sertések számára javasolt - növényi eredetű takarmányadalék prototípus termék került kifejlesztésre, amely a haszonállat bélflóráját
támogatva, a bél normál mikroflórájának fenntartására szolgál.
Az immunrendszert erősítő takarmányadalék az élelmiszerlánc részét képezve közvetlen hatással van a társadalom általános egészségi állapotának javítására.
A 4 évet átfogó kutatási vizsgálatok eredményeként megerősödött az a feltevés, hogy a például szőlőmagból, ánizsból, fahéjból és egyéb gyógy- illetve fűszernövényekből származó természetes polifenolok antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek, azaz alkalmasak lehetnek a sertésállatokat fenyegető kórokozók okozta megbetegedésekkel szembeni prevencióra is. Így a takarmányadalék segítségével az állattenyésztők számára eredményesebb és olcsóbb lesz a takarmányozás, a fogyasztók pedig egészségesebb élelmiszerhez jutnak.
A jelenleg elterjedt antibiotikumokat és egyéb, kémia-alapú, mesterséges takarmánykiegészítőket tehát a jövőben kiválthatják a természetes-alapú, a bélflórát támogató készítmények.
Mivel általánosságban elmondható, hogy az állattartók költségeinek több, mint 50%-át a takarmány adja szinte valamennyi piacon és a versenyképesség megőrzéséhez újabb és újabb megoldásokat keresnek, az új típusú, innovatív prototípus termék sorozatgyártása akár hatással lehet az állattartók költségeinek csökkentésére is.
Továbbá a fogyasztói trendek változásával, az egészséges, természetes összetevőjű termékek iránti megnőtt piaci igény szintén arra ösztönzi a termelőket, hogy a takarmányozásban is az intenzív, gyors megoldások helyett a természetes adalékanyagokat alkalmazzák.
A prototípus termék innovatív jellege még, hogy az állat ellenálló képességét növeli, így az állattartás költségei csökkenhetnek, így csökkentve az állattartás költségeit, hiszen csökkennek a megbetegedéshez köthető gyógyszeres kezelések és azok munkafolyamatainak költsége, illetve elmarad az ilyenkor jelentkező takarmány hasznosulás és súlygyarapodás leromlása. A stabil, ellenálló bélflóra képes az állatot a különböző kórokozók ellen megóvni, és hosszútávon biztosítani az emésztési folyamatok kiegyensúlyozottságát és hatékonyságát. A stabil bélrendszer így rövidebb hízlalási idővel, kevesebb takarmány fogyasztással (jobb fajlagos mutatók), tehát alacsonyabb költséggel jár, nem beszélve a közvetett költségek csökkenéséről (gyógyszerezés, elhullás).
A projektben a Dr. Bata Zrt. egy észak-amerikai egyetemmel is együttműködött, és a kísérletek eredményeit felhasználva fejlesztik ki a – nemzetközi szinten is jelentős kereskedelmi és tudományos potenciállal bíró - végleges piaci terméket.
Az NKFI Alap több mint 271 millió forintos támogatással járul hozzá a kutatás eredményességéhez. A projekt
2023. tavaszán zárult.
Dr. Bata Zrt.
A kecskeméti székhelyű Dr. Bata Zrt.-t 1987-ben magyar vegyészmérnökök alapították fermentációs folyamatokban történő takarmányadalékok előállítására. Céljuk az állati termék előállításához kiegészítő anyagok kutatása, fejlesztése, gyártása és forgalmazása. A cég ócsai telephelyén K+F laboratóriummal és egy speciális kiegészítő gyártóüzemmel rendelkezik. A Dr. Bata Zrt. forgalmának nagyobb részét elsősorban ázsiai, dél-amerikai országok piacain való stabil jelenlét biztosítja, míg 25-30 százaléka az EU-n belüli értékesítésből származik. A Zrt. az első olyan magyar takarmányipari vállalat, amelyik Kínába
regisztrációval rendelkezik.
• Projekt cím: VITISOHERBATIC növényi eredetű természetes alapanyagokból kinyert hatóanyagok kombinált vizsgálata a gazdasági haszonállatok normál mikroflóra egyensúlyi állapotának fenntartása érdekében
• Odaítélt támogatás: 271 237 086 Ft             http://drbata.com/

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Az élőflóra jelentősége

Mikrobiom: mindenhol jelen van, és szinte mindenre hatással vanA bélben élő...

Bővebben...

Tejtaxi

A mobil tejkiosztó kocsik előnyei a vödrös borjúitatásban A tejtaxi...

Bővebben...

Kicsi a bors, de erős!

"Kicsi a bors, de erős"- tartja a mondás. Igaz ez a GIANT Tendojára is....

Bővebben...

Optimális magágy

Az Omikron Kft (https://omikronkft.hu ) több évtizede folyamatosan fejlesztett...

Bővebben...

30 év tapasztalat

A FARMGÉP Kft. 1991. december 30-án alakult, a Debreceni Mezőgép Vállalat...

Bővebben...

Segítség belvizes területekre

Tellus talajlazítók a Valkon Kft. kínálatában!Megkezdük a Tellus talajlazítók...

Bővebben...

Betakarítás és szárzúzás egy menetben

Az OPTIGÉP Gépgyártó és Kereskedelmi Kft. 1993-ban alakult, 100 %-ban...

Bővebben...

(Gyümölcs)húsba

(Gyümölcs)húsba vágó kutatás Gödöllőn A termények 30-40 százaléka sohasem...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK