Repce vetőmag

2023. július 15. szombat
Oláh Margó
21022

Repce vetőmag (fajta, hibrid) kiválasztásának szempontjai
A vegyszer kivonások miatt egyre nagyobb jelentősége van a repce nemesítésnek, a gazdák részéről pedig a fajtaválasztásnak.
A jól megválasztott fajták vagy hibridek nagyobb rugalmasságot adnak a gombaölőszeres permetezés idejének megválasztásához, illetve nagy segítséget jelentenek egy hajlamosító időjárás esetén, ami ugyanakkor a permetezést például ellehetetleníti, vagy a betakarítást késlelteti.
A repce egyik legfontosabb betegsége a fómás levélfoltosság és szárrák. Az egész vegetáció alatt okoz különféle tüneteket és ezzel együtt problémákat. Az őszi fejlődést, a télbemenetel sikerességét rontják a levélfelületet csökkentő fómás levélfoltok. Tavasszal pedig a szár és gyökérnyak szövetének károsításával csökkenti a víz és tápanyag felvételt, kényszerérést okoz, emiatt csökken a szemek száma és azok ezermagtömege is. Továbbá dőlést is okozhat.
A fómás betegség elleni rezisztencianemesítés
- Kvantitatív (poligénes) rezisztencia: hosszabb nemesítési folyamat eredménye. A növények ebben az esetben tüneteket mutatnak, de a terméseredményeket a betegség nem befolyásolja. Nehezebben áttörhető rezisztencia, mint az egy génes (Rlm).
- Rlm (Resistance to Leptosphaeria maculans) gén rezisztencia: 8 rezisztencia gént azonosítottak eddig. Ezt az egy génes rezisztenciát viszonylag gyorsabban töri át a kórokozó, mivel egy-egy rasszal szemben ad rezisztenciát. De például az Rlm 7 rezisztencia génnel rendelkező fajták meglehetősen jó és stabil rezisztenciát mutatnak. A legújabb az RlmS rezisztencia gén.
- Kettős rezisztencia: azok a fajták és hibridek, amelyek mind a két típusú (kvantitatív és Rlm) rezisztencia típussal is rendelkeznek.
A repce másik fontos betegsége a fehérpenészes rothadás (Sclerotinia sclerotiorum), amely ellen a fajták és hibridek különböző mértékű rezisztenciát mutatnak.
A gyökérgolyva savas kémhatású, illetve mélyfekvésű, vizenyős talajokon, táblarészeken okoz nagyobb problémát. Ilyen termőhelyeken választhatunk gyökérgolyva rezisztens fajtát.
Vírus rezisztencia: a tarlórépa sárgaság vírust (TuYV – Turnip Yellows Virus) Európában több helyen megfigyelték, és 10-30 %-os terméskiesést okozott. A vírust levéltetvek terjesztik. Ha az ellenük való védekezés elmarad(t), vagy nem megfelelő időben (vagy hatékonysággal) történik, akkor nagy segítség lehet, ha rezisztens fajtát vetünk/vetettünk.
A gyomirtásban nagy előnyt jelenthet a kétszikűekkel is fertőzött táblákon a gyomirtószer rezisztencia.
A kipergésre való hajlam súlyos termésveszteséget okozhat egyes hibridek esetében. Érdemes tehát figyelmet fordítani a pergési hajlamra is.
Eredményes fajtaválasztást kívánok minden kedves Olvasónknak!
Fitos-Bedő Veronika, Agrofil-SZMI Kft.
https://www.agrofil.hu/hu/hirek/repce-vetomag-fajta-hibrid-kivalasztasanak-szempontjai-2?utm_source=&utm_medium=&utm_campaign=&utm_content= 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Megelőzhető...

Megelőzhető kampányt indított a Nébih az Élelmiszerbiztonsági Világnap...

Bővebben...

Új gyártósor...

A Väderstad Components új gyártósort épít a kapacitás növelése érdekébenA...

Bővebben...

Kötött talajok műveléséhez

Väderstad bemutatja a kötött talajok művelséhez szánt, új Marathon 15/25...

Bővebben...

Szimbiotikus gél naposcsibék számára

A BIOMIN bemutatja a PoultryStar® Hatchery szinbiotikus gél cseppet...

Bővebben...

Tarlóhántástól magágykészítésig

Az Omikron Kft. által gyártott Gruberek alkalmasak tarlóhántásra, illetve 30...

Bővebben...

Egyenletes vetőmaglerakás

Egyenletes vetőmaglerakásA PÖTTINGER vetőgépek maximális alkalmazhatóságukkal,...

Bővebben...

Piros hetes...

Piros hetes, ami mindent visz, vagyis "ELHO" a zúzók gladiátoraiAmikor valóban...

Bővebben...

Befektetés az egészségbe

BEFEKTETÉS AZ EGÉSZSÉGBE SAVANYÚ KÁPOSZTA AHOGY SZÜLEINK...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK