A kukoricaszár

2023. november 27. hétfő
Oláh Margó
11936

Talajművelés
A talajművelés a PRILLINGERnél az egyik fő terület, amellyel az alkatrészüzlet beindult. Több, mint 4300 alkatrész jelenik meg a kínálatban profin és átláthatóan. Az eke és talajlazító alkatrészek talajművelő programunk fajsúlyos szereplői. A vetéstechnikai és aprómagvető gépekhez való alkatrészek egészítik ki talajművelő programunkat.
A kukoricaszár és a köztes termények szakszerű aprítása késes hengerekkel és mulcsozókkal
A megfelelő eszköz az adott alkalmazáshoz
A kukoricaszár és a köztes termények hatékony aprítása döntő szerepet játszik a modern növénytermesztésben. Itt bevált módszer a késes hengerek vagy mulcsozók használata, amelyek pozitív hatást gyakorolnak a talajszerkezetre és a kártevők csökkentésére.
Ebben a cikkben közelebbről megvizsgáljuk a késes hengerek és a mulcsozók professzionális használatát, és részletesen bemutatjuk az egyes előnyeiket és sokrétű hatásukat.
A késes hengerek és mulcsozók összehasonlítása
A legmegfelelőbb módszer kiválasztása a gazdaság egyedi igényeitől függ. Az alkalmazástól és a későbbi munkafázistól függően a különböző tartozékok különböző előnyöket kínálnak. A köztes termények aprításakor leginkább a talajban történő gyorsabb bomlás és tápanyagátalakítás, valamint a talajművelő eszközzel való bedolgozhatóság a lényeg. Ezzel szemben az európai kukoricabogár elleni védekezés alapvető szerepet játszik a kukoricatáblák aprításában. A kukoricaszárban, amelyet nem aprítottak fel, telelhet át, és így a következő évben jelentősen megnövelheti a kártevők okozta nyomást. Ezt a problémát különösen súlyosbítja a kukorica betakarítása után a talajművelés elhagyásának tendenciája.
Késes hengerek
A késes hengereket kifejezetten a növényi maradványok, például a kukoricaszár és a köztes termények aprítására fejlesztették ki.
Éles késekkel vagy vágóelemekkel ellátott görgőkből állnak. Amikor a gépet áthúzzák a szántóföldön, a késekkel ellátott henger forgásba kerül - ez aprítja fel a növényi maradványokat, vagy vágja őket kisebb darabokra.
A késes henger előnyei:
Jelentősen kevesebb üzemanyag-fogyasztás a mulcsozáshoz képest
A szerves anyagok bomlásának felgyorsítása
A tápanyagok felszabadulásának javítása
A betegségek átvitelének és a kártevőpopulációnak a csökkentése
A talaj szerkezetének és levegőztetésének javítása - elősegíti a vízáteresztő képességet és az oxigénellátást
Nagy ütőerő a nagy haladási sebesség miatt
A megfelelő késes henger kiválasztása számos tényezőtől függ, beleértve a talaj típusát, a vetésforgót és a kívánt aprítás mértékét. A késes hengerek traktorokra vagy más mezőgazdasági járművekre szerelhetők, és igény szerint talajművelő eszközökkel kombinálhatók. Összességében a késes henger fontos eszköz a mezőgazdaság fenntarthatóságának és termelékenységének növelésére azáltal, hogy lehetővé teszi a növényi maradványok hatékony beépítését.
Mulcsozó (kaszálógép)
A mulcsozókat kardántengely hajtja, és a növényi maradványok, valamint a parlagon heverő növények és a köztes kultúrák intenzív aprítására használják. Meg kell különböztetni a kaszáló és a sarlós mulcsozógépeket. A kaszálógépek ütő- vagy vágószerszámokat (ütőkalapácsok, Y-kések, kaszakések) használnak a növényi maradványok aprítására. Gyorsan forgó görgővel dolgoznak, amelynek kerületén a munkaszerszámok helyezkednek el. A sarlós mulcsozógépek viszont sarló alakú, forgó, vízszintes késekkel dolgoznak, amelyek egy műveletben vágják és aprítják fel a terményt.
A megfelelő munkaeszközök kiválasztása az adott munkacéltól függ. A kaszálós mulcsozógépek felszerelhetők Y-késekkel vagy ütőkalapácsokkal. Az ütőkalapácsok jobb szívóhatással rendelkeznek, és így általában jobb zúzást is biztosítanak. Hátránya, hogy az Y-pengékhez képest nagyobb a teljesítményigénye. Az Y-kések egyik erőssége a jó vágási hatásuk, ami előnyös lehet a kisebb ágakkal tarkított lejtők mulcsozásakor. Kialakításukból adódóan azonban az Y-késeknek nagyobb a kopási rátájuk a kalapácskésekhez képest, ezért itt mindig figyelembe kell venni a kialakítást és az anyagvastagságot, amely az Y-késeknél nagymértékben eltér. Az ütőkalapácsok kevésbé érzékenyek a talajjal való érintkezésre, mint az Y-kések, ezért az ütőkalapácsokat leginkább a kukoricaszár aprítására használják.
A sarlós mulcsozókat viszont a kaszálós mulcsozókhoz képest nagy munkaszélesség jellemzi. A sarlós mulcsozógépeknél azonban általában kisebb a darabolás mértéke, mint a kaszálós mulcsozóknál.
A mulcsozók a teljes munkaszélességben viszonylag egyenletesen osztják el a felaprított anyagot, és a különböző talajtípusokhoz és talajviszonyokhoz igazíthatók.
A mulcsozó előnyei:
Olyan talajtakaró kialakítása, amely csökkenti az eróziót és jobban szabályozza a talajnedvességet
Az aprított növényi maradványok bomlásának felgyorsítása
A tápanyagfelszabadulás felgyorsítása
A kártevőnyomás csökkentése
A talajszerkezet javítása
Jól alkalmazható a parlagon heverő földek, útszélek stb. folyamatos karbantartására
https://www.prillinger.at/hu/termekvalasztek/tudnivalok/apritasa-keses-hengerekkel-es-mulcsozokkal  
Lapozza át kényelmesen online az aktuális PRILLINGER katalógust.
https://issuu.com/prillinger_at/docs/bodenbearbeitung_2023?fr=sZDA1MzM5NzUwNjA  

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Változó mélységű

Változó mélységű talajművelés – AutoDepthA talajművelés során a talaj fizikai...

Bővebben...

Univerzálisan alkalmazható

Univerzálisan alkalmazható a tökéletes terepemelkedésre: A gyakorlás...

Bővebben...

Lovaskocsit adtak...

Lovaskocsit adtak az Alfa-Gép ajtónálló Hoffer traktorjáértIdén augusztus...

Bővebben...

Folyékony műtrágya...

Folyékony műtrágya rendszer bevezetése a Tempo L 8-24 típusoknálÚj opcióként a...

Bővebben...

A hosszú élettartamú...

A Väderstad bemutatja a hosszú élettartamú Marathon követőboronátA világ egyik...

Bővebben...

Szimbiotikus gél naposcsibék számára

A BIOMIN bemutatja a PoultryStar® Hatchery szinbiotikus gél cseppet...

Bővebben...

Tavasszal is lehet...

Bemutatjuk bála tároló sátrainkat. Etessen egész évben tiszta, jó minőségű...

Bővebben...

Állati jó megoldás

Hatagro CsoportA baromfitartásban használt takarmányozási rendszernek nagyon...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK