Őszi munkálatok

2023. november 30. csütörtök
Oláh Margó
10927

Őszi munkálatok a földeken
Az őszi időszak minden évben nagyon fontos a mezőgazdaságok életében, hiszen számos növény betakarítása zajlik ekkor. Van pár dolog, ami a gazdálkodótól független. Például az extrán csapadékos ősz, vagy a tavaszi viharkárok ellen nincs mit tenni. Azonban vannak olyan tényezők, amelyeket Ön is befolyásolhat! Ide tartozik például a megfelelő munkaeszközök kiválasztása, illetve azok megfelelő karbantartása, tárolása.
Az őszi betakarítás sikeressége
Az év közbeni viharkárokkal ősszel már nem tudunk mit kezdeni. Ilyenkor az a legfontosabb, hogy az érett terményeket, a lehető legkisebb veszteséggel tudjuk betakarítani.

Ennek az egyik feltétele a megfelelő géppark kiválasztása, illetve az eszközök gondos karbantartása. Minden szezon befejezése után a gépeket alaposan le kell tisztítani, majd megfelelő helyen tárolni.
Emellett arra is oda kell figyelni, hogy a különböző növények, különböző bánásmódot igényelnek. Ezért előfordulhat, hogy az őszi munkálatok megkezdése előtt a gépeinket fel kell készíteni a betakarításra, bizonyos módosítások elvégzésével. Ősszel a kukorica, a napraforgó vannak elsősorban terítéken, ennek megfelelően kell változtatni a beállításokat.
Ilyen módosítások közé tartozhat a ferde felhordó keret pozíciójának beállítása, a cséplőrendszer hézagjainak és fordulatszámának módosítása, vagy éppen a szecskázó fordulatszámának megfelelő beállítása.
Zöldtakarmány betakarítás
A finn ELHO gépeit magas minőség és folyamatos innováció jellemzi. Az ELHO DC 2100 zöldtakarmány betakarító, kifejezetten hatékony, gazdaságos és megfizethető megoldást kínál a napi takarmány betakarításához.
A félig felfüggesztett gép kifejezetten sokoldalú. Alkalmas takarmánynövények, fűfélék, kalászosok direkt betakarítására. Kiváló választás akkor is, amikor az időjárás nem teszi lehetővé a termény fonnyasztását.
A gép alapesetben 8 aprítókéssel kerül forgalomba, ezzel az apríték mérete 50-60 mm. Azonban az apríték hossz a rotorra szerelt kések számával (2, 4, 8) változtatható.
A gép kialakítása miatt az apríték tiszta, egyenletes. A megszokott szívóhatás sem lép fel a gép belsejében, a termény így nem tapad össze és könnyebb a megfelelő adalékanyagok bekeverése. A tökéletes eredményt, csak kellően éles késekkel érhetünk el.
Rendfelszedés, szecskázás
Amennyiben komolyabb rendfelszedő. szecskázó gépre lenne szüksége a gazdaságnak, az ELHO Cobra 7710T / 7710W személyében, ebben a kategóriában is elérhető a skandináv minőség.

Az önjáró gépekkel szemben, a vontatottnak nagy előnye, hogy a betakarítási folyamat műszaki és gazdaságossági szempontból is hatékonyabb. Az ELHO cég fejlesztése, a rugós ujjas felszedő rendszer, pedig kíméletesen és hatékonyan továbbítja az anyagot a kettős szállítócsigákra, így a minőség is garantált.
A gép számos, hasznos, automata funkcióval van felszerelve. Ezek az alábbiak:
Felszedés közben érzékeli a terményben esetlegesen előforduló kő és fémdarabokat és automatikusan leállítja a tömörítő hengereket
Figyelmezteti a kezelőt, ha túlterhelés közeli állapot alakul ki
Automatikusan kiemeli a felszedő egységet blokkolás esetén
A kések élezése és az ellenkés beállítása a kabinból egy gombnyomással végezhető
Szenázs adalékanyagok automatikus adagolása
Ezeken felül pedig az ELHO COBRA 7710 nagyméretű, színes kijelzőn keresztül kényelmesen vezérelhető a traktor kabinjából. A kifúvótorony LED-lámpával és kamerával szerelt, így a folyamat végig ellenőrizhető.
Karbantartás, tárolás
A megfelelő gép mit sem ér, ha az állapotát nem őrizzük meg. Az élettartam nagyban növelhető a megfelelő karbantartással és tárolással.
A karbantartáshoz tartozik a gépek napi és időszakos tisztítása, illetve a kezelési útmutatóban előírt szerviz időpontok tartása. A tárolásra számos megoldás létezik, az egyik legjobb a Gravetti géptároló sátor.
Már a legegyszerűbb kivitelben is tetőt biztosít a géppark számára, azonban nagymértékben személyre szabható, illetve a számos kiegészítőnek köszönhetően széles felhasználási körben hasznosítható.
Miben segíthetünk? Vegye fel velünk a kapcsolatot, forduljon hozzánk bizalommal!
2072 Zsámbék, Petőfi Sándor utca 108. (+36) 20 2244 242 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Részletek, és árajánlat kérés az alábbi linken lehetséges:
https://gravetti.hu/blog/oszi-munkalatok-foldeken  

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Díjat nyertek

Bemutatjuk A 2024. évi AGROmashEXPO Termékfejlesztési díjak nyerteseitHazai...

Bővebben...

Hiánytünetek kezelésére

Levél- és talajtrágyák     A DAMISOL® levéltrágya család,...

Bővebben...

Mit tehetünk...

Mit tehetünk a legyeskedő kártevők ellen?Az istállóban és környékén megjelenő...

Bővebben...

Erdészeti berendezések...

Erdészeti berendezések a professzionális fakitermeléshezGyakorlati...

Bővebben...

Hatékony rendszerfelügyelet

Hatékony rendszerfelügyelet és hibaelhárítás mezőgazdasági gépeknélA...

Bővebben...

A trágyalé kivitele és bedolgozása

Trágyalé kivitele és bedolgozásaFOX 300 D / 350 D / FOX 400...

Bővebben...

Szársértő dilemma

Szársértő dilemma, avagy mit is tud az ELHO ütőujjas szársértőjeHamarosan...

Bővebben...

Vonóbekötés rendszerek

Vonóbekötés rendszerek – Scharmüller A SCHARMÜLLER GmbH & CoKG cég, mint...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK