Őszi munkálatok

2023. november 30. csütörtök
Oláh Margó
9490

Őszi munkálatok a földeken
Az őszi időszak minden évben nagyon fontos a mezőgazdaságok életében, hiszen számos növény betakarítása zajlik ekkor. Van pár dolog, ami a gazdálkodótól független. Például az extrán csapadékos ősz, vagy a tavaszi viharkárok ellen nincs mit tenni. Azonban vannak olyan tényezők, amelyeket Ön is befolyásolhat! Ide tartozik például a megfelelő munkaeszközök kiválasztása, illetve azok megfelelő karbantartása, tárolása.
Az őszi betakarítás sikeressége
Az év közbeni viharkárokkal ősszel már nem tudunk mit kezdeni. Ilyenkor az a legfontosabb, hogy az érett terményeket, a lehető legkisebb veszteséggel tudjuk betakarítani.

Ennek az egyik feltétele a megfelelő géppark kiválasztása, illetve az eszközök gondos karbantartása. Minden szezon befejezése után a gépeket alaposan le kell tisztítani, majd megfelelő helyen tárolni.
Emellett arra is oda kell figyelni, hogy a különböző növények, különböző bánásmódot igényelnek. Ezért előfordulhat, hogy az őszi munkálatok megkezdése előtt a gépeinket fel kell készíteni a betakarításra, bizonyos módosítások elvégzésével. Ősszel a kukorica, a napraforgó vannak elsősorban terítéken, ennek megfelelően kell változtatni a beállításokat.
Ilyen módosítások közé tartozhat a ferde felhordó keret pozíciójának beállítása, a cséplőrendszer hézagjainak és fordulatszámának módosítása, vagy éppen a szecskázó fordulatszámának megfelelő beállítása.
Zöldtakarmány betakarítás
A finn ELHO gépeit magas minőség és folyamatos innováció jellemzi. Az ELHO DC 2100 zöldtakarmány betakarító, kifejezetten hatékony, gazdaságos és megfizethető megoldást kínál a napi takarmány betakarításához.
A félig felfüggesztett gép kifejezetten sokoldalú. Alkalmas takarmánynövények, fűfélék, kalászosok direkt betakarítására. Kiváló választás akkor is, amikor az időjárás nem teszi lehetővé a termény fonnyasztását.
A gép alapesetben 8 aprítókéssel kerül forgalomba, ezzel az apríték mérete 50-60 mm. Azonban az apríték hossz a rotorra szerelt kések számával (2, 4, 8) változtatható.
A gép kialakítása miatt az apríték tiszta, egyenletes. A megszokott szívóhatás sem lép fel a gép belsejében, a termény így nem tapad össze és könnyebb a megfelelő adalékanyagok bekeverése. A tökéletes eredményt, csak kellően éles késekkel érhetünk el.
Rendfelszedés, szecskázás
Amennyiben komolyabb rendfelszedő. szecskázó gépre lenne szüksége a gazdaságnak, az ELHO Cobra 7710T / 7710W személyében, ebben a kategóriában is elérhető a skandináv minőség.

Az önjáró gépekkel szemben, a vontatottnak nagy előnye, hogy a betakarítási folyamat műszaki és gazdaságossági szempontból is hatékonyabb. Az ELHO cég fejlesztése, a rugós ujjas felszedő rendszer, pedig kíméletesen és hatékonyan továbbítja az anyagot a kettős szállítócsigákra, így a minőség is garantált.
A gép számos, hasznos, automata funkcióval van felszerelve. Ezek az alábbiak:
Felszedés közben érzékeli a terményben esetlegesen előforduló kő és fémdarabokat és automatikusan leállítja a tömörítő hengereket
Figyelmezteti a kezelőt, ha túlterhelés közeli állapot alakul ki
Automatikusan kiemeli a felszedő egységet blokkolás esetén
A kések élezése és az ellenkés beállítása a kabinból egy gombnyomással végezhető
Szenázs adalékanyagok automatikus adagolása
Ezeken felül pedig az ELHO COBRA 7710 nagyméretű, színes kijelzőn keresztül kényelmesen vezérelhető a traktor kabinjából. A kifúvótorony LED-lámpával és kamerával szerelt, így a folyamat végig ellenőrizhető.
Karbantartás, tárolás
A megfelelő gép mit sem ér, ha az állapotát nem őrizzük meg. Az élettartam nagyban növelhető a megfelelő karbantartással és tárolással.
A karbantartáshoz tartozik a gépek napi és időszakos tisztítása, illetve a kezelési útmutatóban előírt szerviz időpontok tartása. A tárolásra számos megoldás létezik, az egyik legjobb a Gravetti géptároló sátor.
Már a legegyszerűbb kivitelben is tetőt biztosít a géppark számára, azonban nagymértékben személyre szabható, illetve a számos kiegészítőnek köszönhetően széles felhasználási körben hasznosítható.
Miben segíthetünk? Vegye fel velünk a kapcsolatot, forduljon hozzánk bizalommal!
2072 Zsámbék, Petőfi Sándor utca 108. (+36) 20 2244 242 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Részletek, és árajánlat kérés az alábbi linken lehetséges:
https://gravetti.hu/blog/oszi-munkalatok-foldeken  

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Rugalmas alkalmazás...

Hígtrágya kijuttatása, bedolgozásaRugalmas alkalmazás hígtrágyáhozA FOX 300 D...

Bővebben...

Hatékony rendszerfelügyelet

Hatékony rendszerfelügyelet és hibaelhárítás mezőgazdasági gépeknélA...

Bővebben...

Vetés előtt

JJBROCH fokhagyma roppantó-fosztó...

Bővebben...

Mobil ágaprító

T 73 traktorüzemű mobil ágaprítókAz RT 73 R kézi adagolású és RT 73 H a...

Bővebben...

Tárcsakínálat hazai gyártótól

Az OMIKRON KFT 1990. november 22-én lett alapítva, 100% - ban magyar családi...

Bővebben...

Magágykészítés felsőfokon!

Magágykészítés felsőfokon!Függesztett magágykészítő kombinátorok 1,1 m-es...

Bővebben...

Borjak téli takarmányozása

Borjak téli takarmányozása és menedzsmentjeDr. T. Turner, Josera CalfCareA...

Bővebben...

Járható utak

Járható telepi utak egész évben, a megoldást a Gravetti Mobilút...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK