Agro-ökológia

2024. március 19. kedd
Oláh Margó
588

Az egyre szélsőségesebbé váló környezeti tényezők, -mint például az időjárás, kihívás elé állítja a gazdákat. Az Európai Unió erre reagálva egy minden szektort átfogó „zöld politikát” hirdetett meg 2023-2027-ig, ezzel ösztönözve a gazdákat egy fenntartható gazdálkodási modell átállására.
A támogatások köre kibővült az Agro-Ökológiai Programmal, ezzel átalakítva a támogatásra jogosult hektár fogalmát.

Tisztelt Termelők,
a Fitohorm lombtrágyák, több mint 40 éve vannak a magyar piacon. A Herbál nevezetű készítményünk egy növénykondícionáló, amely már lassan 5 éve ismernek a hazai termelők. Egyre szélesebb körben és egyre nagyobb megelégedettséggel használják a gazdálkodók. Ezt a készítményünket növényi stresszhelyzetek kezelésére alkalmazzák, alkalmanként 5-10 literes dózisban hektáronként. A készítményünk már egyszeri felhasználás után is pozitív eredményt hoz. Az újabb 5-10 literes dózis megismétlést a szaktanácsadó javasolhatja, de eddig nem volt kötelező.
A Herbál termékünk engedélyokiratában, a felhasználás alatt a következő áll:
- „Valamennyi szántóföldi kultúra kondicionálásra, 5-10 l/ha mennyiségben, legfeljebb 4%-os töménységben, a tenyészidőszak során 2 alkalommal kijuttatva.”
Ez nem egy növényvédőszer, ahol meg kell határozni a felhasználások számát, hanem egy növénykondícionáló készítmény, ahol javaslatot tehet a szaktanácsadó, hogy hány alkalommal használja a termelő, az adott kultúrában. Az engedély kérelemnél a biológiai hatásvizsgálatnál, a kijuttatások számát 2 alkalomban maximalizáltuk, hogy ne okozzunk fitotoxicitást a kultúrnövények számára. A terméket (megjelenése óta) a termelők, szaktanácsadó javaslatára egy alkalommal használták eddig.
A Herbál termékünk az idén megjelenő Agro-Ökológiai Programban 1 pontot ér, ahol a Nemzeti Irányító Hatóság kiadott egy állásfoglalást, amelyben figyelmeztet a készítmények engedélyokirat szerinti használatának betartására.
A probléma abból adódik, hogy ez az állásfoglalás most április végén, május elején született meg, mikor a termelők nagy része már felhasználta a Herbál terméket, általában egy alkalommal és ezt el szeretné ismertetni az AÖP-ben. Ha ez az állásfoglalás korábban a termelők tudomására jut, talán nem választották volna a Herbál-t, de ezen már változtatni nem lehet.
Ez a probléma nem csak az Herbál termékünket érinti, hanem nagyon sok más növénykondícionáló szert is. Eddig ez nem volt gond, mert a növénykondícionáló szerek kijuttatásának gyakoriságát szinte minden gyártó cég a gazdálkodókra bízta, a megfelelő dózis betartásával, legfeljebb ajánlásokat fogalmazott meg.
Kérjük Önöket, hogy a fentiek figyelembevételével csak a kiadott állásfoglalásnak megfelelően kijuttatott termékeket írják be az Agrár-Ökológiai Programban felhasznált növénykondícionáló termékek közé.
A Herbál termékünk engedélyokirata honlapunkról letölthető!
Elnézést kérünk Önöktől, hogy ez így alakult, senki nem gondolta volna, hogy a már jól bevált szakmai gyakorlatot a gazdálkodási év közepén megjelent szabályozás így felülírhatja.
https://fitohorm.hu      6500 Baja, Iparos u. 12.   Email Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon +36-79/321-244

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Egy vetőgép - többféle növényre

A hazai földeken hamarosan induló vetési szezonban újabb 90 Tempo vetőgép...

Bővebben...

Őszi munkálatok

Őszi munkálatok a földekenAz őszi időszak minden évben nagyon fontos a...

Bővebben...

Hatékony rendszerfelügyelet

Hatékony rendszerfelügyelet és hibaelhárítás mezőgazdasági gépeknélA...

Bővebben...

AGRO-Plant...

Tájékoztatás a gazdálkodási naplóval kapcsolatos fejlesztésekrőlTisztelt...

Bővebben...

Gépriport egy profi tollából

Gépriport egy profi tollábólHatala László írása Az eddigiektől eltérően, most...

Bővebben...

A gazdálkodás jövője

AZ ÚJ  Q   S O R O Z AT A GAZDÁLKODÁS JÖVŐJEWORK SMARTER. NOT...

Bővebben...

Mi történik...

Mi történik, ha nem megfelelő a fermentáció?A nem megfelelő fermentáció...

Bővebben...

Egy Pöttinger vetőgép

A talaj előkészítéseA PÖTTINGER forgóboronák előnye a kiváló porhanyítás és...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK