Biomin Magyarország Kft.

2010. február 04. csütörtök
Administrator
3469

BIOMIN – természetesen előre  A természetes út volt mindig is a BIOMIN útja.

A kezdetek, 1983 óta a BIOMIN takarmány-kiegészítői mutatták az utat a természetes, nem antibiotikus megoldások felé, egy sor állategészségügyi és táplálási kérdés terén.
Manapság a természetes megoldások egyre inkább helyettesítik az antibiotikus hozamfokozókat, amely trend a BIOMIN alapítója, Erich Erber meglátását tükrözi. Az 1980-as években, jóval, mielőtt a természetes takarmányozási alternatívákat az állati takarmányozás fő áramlata befogadta volna, Erber úgy vélte, hogy a probiotikumok sikeresen és hatékonyan alkalmazhatók az állattartásban.
A probiotikumokkal és ásványi anyagokkal indulva, innen a „BIOMIN” név, e természetes takarmányadalékok iránti nagy igény jelezte, hogy az iparág már az 1980-as évek elején készen állt az újabb megközelítésre az állati takarmányozás terén. Ez az előrelátás, amely a természetes hozamfokozókból álló termékskálára alapozódott, bizony megtérült. Ma a BIOMIN széles körben elismerten piacvezető a mikotoxinok okozta kockázatok elleni küzdelemben, ugyanilyen erős kínálattal savanyítókból, probiotikumokból és növényi eredetű takarmány-adalékokból - mindegyiknél a „természetes utat” alkalmazva.
 Mi viszi előre a BIOMIN-t?
Az állati takarmányozás folyamatosan fejlődő ágazat, egyszerűen azért, mert a környezet, amiben a gyártók dolgoznak, állandó változásban van. Ma már nem elég jó minőséget gyártani a jelenlegi piaci igények szerint; a gyártóknak tisztában kell lenniük az újonnan belépő trendekkel, melyek a jövő takarmányozását alakítják majd, és ezekre a kihívásokra innovatív, a trendekhez igazodó megoldásokkal kell reagálniuk.
A BIOMIN elkötelezte magát, hogy az állattartó ágazatokban tevékenykedő ügyfeleit - állattartókat, takarmánykeverőket, premix-keverőket és integrátorokat - képessé tegye a gyakorlati, hatékony szemléletre az állatok egészségi állapotának javítása, a teljesítmény optimalizálása és a hatékonyság javítása terén a termelésben - a természetes úton.
Egy olyan ágazatban, ahol szűkek a lehetőségek és nagyok a kockázatok, az állatok optimális teljesítménye már nem pusztán lehetőség, de alapvető fontosságú az állat egészsége, az állattartás hatékonysága, az ügyfél-elégedettség és a környezet fenntarthatósága szempontjából egyaránt.
Hogyan felel meg mindennek a BIOMIN?
Az innovatív gyártási technológiák és a fejlett tudományos know-how okán a BIOMIN úttörő szerepet töltött be számos, irányzatokat meghatározó megoldás terén, melyek mindegyike teljes egészében természetes eljárásokat és összetevőket használ. Az ügyfelek igényeinek és szempontjainak mélyreható megértése tette lehetővé a BIOMIN számára, hogy a teljesítmény és hatékonyság terén kitűzött céloknak megfelelő megoldásokat hozzon létre és dobjon piacra.
A Mycofix® terméksor a mikotoxinok okozta problémákat természetesen, egyedi hatásmechanizmus szerint kezeli.  A baromfi bélrendszerének egészségét a PoultryStar® termékünkkel támogatjuk, a bélbe juttatott előnyös probiotikus törzsek hatása révén.
Az állatok teljesítményét támogatja a növényi eredetű összetevőkre alapozott Biomin® P.E.P. ,míg a takarmány és a víz minősége megőrizhető, illetve javítható savanyító készítményünk, a Biotronic® használatával.
A NutriEconomics, a BIOMIN úttörő koncepciója, amely a takarmányozás, a gazdaságosság és a környezetvédelmi fenntarthatóság területén kitűzött egyensúly felállítását célozza meg. A takarmányozási és élettudományok kombinálásával, kiegészítve a gazdasági és ökológiai szakértelemmel a NutriEconomics biztosítja, hogy a BIOMIN takarmányozási termékei ne pusztán költségmegtakarítást hozzanak a termelőknek, de egyúttal javítsák a takarmány-értékesítést és a tápanyagok hasznosulását az állatokban, anélkül, hogy a természeti környezet oly fontos harmóniáját megzavarnák.
Kutatás és fejlesztés
A BIOMIN úttörő kutatás-fejlesztési tevékenységet végez az állatok takarmányozásában, melynek során négy alapvető területre összpontosít: Ezek a következők: egészséges állatok takarmányozása; mikotoxinok semlegesítése; természetes hozamfokozás és funkcionális takarmányozás.
Az igen fejlett táplálkozási és élettudományi megközelítés révén a BIOMIN nem pusztán azóta bizonyított megoldásokat dolgozott ki az iparág számára, de úttörő takarmányozási kutatásokat és tervezési projekteket is magára vállalt saját kutatás-fejlesztési létesítményeiben, Európában (Ausztria) és Ázsiában (Thaiföldön).
A BIOMIN aktívan részt vesz továbbá társult kutatási programokban is, több mint 80 kutatóintézet bevonásával, és jelenleg 70-nél több szabadalmi kérvénye vár elfogadásra. A kutatás-fejlesztés területén elért sikereinek elismeréseként a BIOMIN számos innovációs díjat nyert el, köztük a Karl Ritter von Ghega-Preis 2004 és a Science2business 2007 díjat Ausztriában.
Takarmánytartósítás
A takarmány tartósítása az a folyamat, melynek során valamilyen vegyszerrel kezeljük a takarmányt, hogy meggátoljuk, vagy jelentősen lassítsuk annak mikroorganizmusok okozta romlását, ami a takarmány tápértékének vagy emészthetőségének csökkenéséhez vezetne. Tekintve a takarmánytermelés szezonalitását, ami az alul-, illetve túltermeléssel jellemezhető, a takarmány tartósítása világszerte elengedhetetlen.
A tartósítás magában foglalja a baktériumok, gombák és élesztők (Clostridiumok, Listeria monocytogenes, Entereobacteriae, stb. és toxinjaik) felszaporodásának gátlását.
A takarmánytartósítás bevált módszerei a következők:
• szárítás (gabona, szálas takarmány),
• fagyasztás (tej a borjak számára),
• vákuumcsomagolás (szilázs),
• kémiai tartósítók hozzáadása (gabona, nedves melléktermékek, alacsony vagy magas szárazanyag-tartalmú szilázsok, stb.),
• ozmotikus gátlás (tartósítószerek só formában, a szilázs felületén a korrozív hatás csökkentésére), valamint
• inert gázok, mint a szén-dioxid (a takarmány tartósítása CO2-vel).
A takarmányok tartósítási eljárásaiban általában aszerint teszünk különbséget, hogy azok oxigén jelenlétében vagy annak hiányában zajlanak. A szemes és szálas takarmányokat elsősorban aerob úton tartósítják, különböző típusú tartósítószerek hozzáadásával. Az anaerob tartósítás klasszikus példája a silózás. Habár főként arra alkalmazzák, hogy nagy mennyiségű takarmányt tartósítsanak, a silózás alkalmas számos egyéb anyag tartósítására is, mint a gabonák, az olyan melléktermékek, mint a halmaradék, száraz vagy nedves lepárolt gabonák oldható anyagokkal vagy DDGS/ WDGS söripari melléktermékekkel, stb.
A silózás elengedhetetlen feltételei a következők:
• könnyen fermentálható cukrok,
• anaerob körülmények,
• tejsav baktériumok és
• azok szaporodását biztosító tényezők, mint a szárazanyag-tartalom és a pufferkapacitás.
A tartósítószerek alkalmazása tovább csökkenti a gombák termelte mikotoxinok okozta fertőzés kockázatát. Ezek a mérgező másodlagos bomlástermékek rákkeltők, valamint okozhatnak szaporodási zavarokat és immunszupressziót is.
A BIOMIN takarmány-tartósításra ajánlott terméksora, a Biomin® CleanGrain a savak és sóik hatására alapul az alapanyagok (gabonák, melléktermékek) tartósítása során, aerob, vagy anaerob körülmények között, a penészgombák, az élesztők és a baktériumok ellen. A Biomin® CleanGrain liquid (folyékony alkalmazáshoz) 5-ös pH értékű, és nem korrozív besorolású. Ezért optimális választás a hatékony, biztonságos és gazdaságos takarmány-tartósításhoz.
A Biomin® BioStabil terméksor olyan szilázsoltókat kínál, melyek igen hatékonyak a pH csökkentésében, anaerob körülmények között, a silózás ideje alatt. Ennek eredményeként a szilázs aerob stabilitása javul az etetésre kiszóráskor, jobb energia-visszanyerést téve lehetővé. A válogatott baktériumtörzsek hatékonyak még számos szárazanyagban is.
Tartósítás
Biomin® BioStabil
Természetesen előre a szilázs készítésben!!
A Biomin® BioStabil a BIOMIN szilázs oltóanyag terméksora. A válogatott homo- és heterofermentatív tejsavbaktériumokból álló, jól kiegyensúlyozott formula javítja egyrészt a fermentációs folyamatokat, másrészt az aerob stabilitást a takarmány kitárolása során.
Biomin® CleanGrain
Természetesen előre a takarmánytartósításban!!
A Biomin® CleanGrain erős aktívitású anyagok keveréke, melyek a takarmány tartósítását szolgálják. A szinergista hatásra és hatékonyságra gondosan válogatva a Biomin® CleanGrain összetevői biztonságos kezelést és a befektetés megfelelő megtérülését kínálják.
Előfordulhat, hogy bizonyos kijelentések nem érvényesek valamely földrajzi régióban. A termékekkel kapcsolatos igények eltérhetnek az egyes nemzetek követelményei szerint.
A termékek elérhetősége országonként eltérő lehet, további információért kérjük, forduljon a BIOMIN-hoz.
Takarmány higiénia
A patogén baktériumokkal szennyezett takarmány potenciálisan a betegségek közvetítője lehet az állati és emberi populáció között, ennél fogva lényeges szempont az előállítók és a fogyasztók részéről egyaránt.
Az Enterobacteriacea család a fő bűnös a takarmányok szennyezésében. E család tagjai, az Escherichia spp., a Salmonella spp. és az Enterobacter spp. a bélflóra normál lakói, és nem okoznak semmiféle kárt. Ugyanakkor képesek kórokozóként is fellépni, megbetegítve állatokat és embereket.
A hőkezelés a kondícionálás, pelletizálás vagy extrudálás során hatékonyan csökkenti a takarmány mikrobiális terhelését. Ugyanakkor a bakteriális szennyezettséget csökkentő hőkezelés függ a takarmány nedvességtartalmától, a hőmérséklettől és a kezelési időtől. Ezek a módszerek nem küszöbölik ki a takarmány újrafertőződését, ami komoly kihívást jelent a takarmánygyártás folyamatában. Mindez különösen igaz a pelletáló hűtő részlegében, a szállítmánynak a farmra szállítása során és a silóban tároláskor.
A takarmányhigiénia és biztonság érdekében olyan többlépcsős intézkedéssorozatra van szükség, mint a takarmány összetevőinek hozzáadása után a mikroorganizmusainak féken tartására alkalmazott hőkezelés.  Szerves és szervetlen savak keverékének hozzáadása során kimutatták, hogy azok hozzájárulnak a környezeti higiéniához azzal, hogy gátolják a takarmány mikrobiális és gombás eredetű romlását.
A Biotronic® savanyító terméksor a takarmányhigiénia javítását célozza, amit a pH és a pufferkapacitás csökkentése, valamint a Gram-negatív baktériumok, mint pl. a Salmonella spp. és az E. coli. féken tartása révén fejt ki. Ezzel megelőzhető a takarmánykeverék romlása, miközben megőrizzük annak tápértékét, illetve meghosszabítható eltarthatósága. A takarmány rendszeres kezelése Biotronic® termékekkel reziduális protektív hatással is jár azzal, hogy csökkentik a takarmány újrafertőződését, illetve a minimálisra csökkentik a keverő és a takarmányozás eszközeinek szennyeződését. A javuló takarmányhigiénia hozzájárul az állatok fokozott gyarapodásához.
A szerves savak és azok keverékének használatát sok takarmánykeverőben óvatosan fogadják. A szerves savak rozsdásító hatása károsíthatja az eszközöket, különösen, ha a gyártott takarmány nagyobb hányadát kezelik. A Biotronic® savanyító terméksor ezt a szempontot veszi figyelembe, hiszen a szerves savakat pufferelve tartalmazza, hogy kisebb korrozív hatást fejtsenek ki a fémfelületeken, és ezért alkalmasak legyenek a felhasználásra a takarmánykeverőkben.
Vízhigiénia
A víz alapvető fontosságú tápanyag a haszonállatok és a baromfik számára. A biztonságos ivóvíz nélkülözhetetlen az állatok egészségének megőrzéséhez és hatékony termelésükhöz, segítve az emésztési folyamatokat, a tápanyagok szállítását, a testhőmérséklet szabályozását, valamint a bomlástermékek eltávolítását. Az ivóvíz minőségét mikrobiológiai, kémiai és fizikai tényezők határozzák meg.
A víz rezervoárként szolgálhat sok különböző mikroorganizmusnak, mint a coliformok, a Salmonella spp. és a protozonok, hozzájárulva a mikrobiális terheléshez potenciálisan betegséget okozva. A víz magas mikrobatartalma szennyezettségre utalhat. Például a bélsár eredetű coliformok jelenléte a vízben, a trágyával való szennyezettséget jelzi.
Alapelv, hogy az állatok ivóvize milliliterenként összesen kevesebb, mint 100 baktériumot tartalmazhat, 50-nél kevesebbet a koliformokból és nulla szalmonellát. Hovatovább, a patogének szaporodását a kemény víz fokozhatja, mivel a vízvezetékben lerakódó vízkő lehetővé teszi mindenféle mikroorganizmus elszaporodását.
Az ivóvíz egyik legfontosabb kémiai tulajdonsága annak pH értéke, ami a talajvíz esetében 7,4 és 8,8 között változik. A víz túlzott lúgossága fiziológiai és emésztési gondokat okozhat a haszonállatokban. Ehhez járul még, hogy a pH szint befolyásol bizonyos vízkezelési eljárásokat, mint amilyen a víz klórozása, ami hatástalan a magas pH értékek mellett. A klórozás hatékonyabbá válik, ha a víz pH-ja 6,8 alatti, mivel ekkor a klór jobban oldódik és nagyobb mennyiségű hipoklórsav keletkezik.
A modern termelésben elterjedten alkalmazzák a víz savanyítását, mint megelőző eszközt a betegségek kezelésében és az állatok teljesítményének növelésében.
A BIOMIN Biotronic® folyékony savanyító terméksora a pH csökkentésén és a Gram-negatív baktériumok - mint a Salmonella spp. és az E. coli - visszaszorításán keresztül hat. Ez lassítja a vízben a bomlási folyamatokat és csökkenti az állatok bélcsatornájába bejutó mikrobák mennyiségét. Továbbá a Biotronic® aktív összetevői csökkentik a pH szintet a bélrendszer felső szakaszán, növelik a tápanyagok és ásványi anyagok emészthetőségét, támogatják a hasznos mikroflórát és megóvnak a hasmenéstől.
A víz savanyítása optimalizálja a vízhigiéniát, hatékonyabbá téve a klórozást, vagy a hidrogén-peroxidos kezelést. A vízhigiéniás kezelést kombinálva a savanyítással, a folyékony Biotronic® termékekkel erősíti az antimikrobiális hatékonyságot a kórokozók széles körével szemben, illetve meggátolja az ásványi anyagok lerakódását a vízcsövekben. Ezzel meghosszabbítja az ivóvízrendszer hasznos élettartamát és visszaszorítja a mikroorganizmus populációt, különös tekintettel az E. colira és a szalmonellákra, úgy a vízben, mint az állatok gyomor-bélrendszerében.
A BÉLFLÓRA ALAKÍTÁSA
A teljesítményfokozás
A haszonállatok gyarapodási és teljesítménybeli potenciálja az utóbbi években jelentősen javult. A kilencvenes évek közepe óta a napi testtömeg-gyarapodás és a takarmányértékesítés több mint 10%-kal növekedett. A tej- és tojástermelés, csakúgy, mint a szaporodási teljesítmény ugyanilyen módon változott. Ebből fakadóan a termelékenységi mutatók is megnőttek.
A genetikai fejlődés, együtt a jó telepi menedzsmenttel, gyakorlattal és a környezetbiztonsági intézkedésekkel hatalmas mértékben javított az állatok teljesítményén. Ugyanilyen fontosak az olyan tényezők, mint a takarmányok összetétele és a takarmányhigiénia.
Mindig is gazdasági okok vezették elsősorban az állatok teljesítményének javulására irányuló érdekeket. A gyorsabb gyarapodás, a javuló takarmány-értékesítés, valamint a több utód általában pozitív korrelációban áll a javuló hatékonysággal és termelékenységgel. A takarmányozástan egyaránt koncentrál a táplálkozási és nem táplálkozási szempontokra.  Míg a táplálkozási oldal főként az energiahasznosítással, az ideális fehérje-, ásványi anyag és vitamin-összetétellel foglalkozik, a nem táplálkozási kutatások arra irányulnak, hogy a tápanyagok hasznosulását a bél egészségének, a takarmányhigiéniának és a nemkívánatos anyagok kezelésének révén javítsa.
Tanúi lehetünk egy globális trendnek, ahol a fogyasztók egyre inkább odafigyelnek ételeik eredetére, illetve azok előállítási módjára. Ezek a jelenségek fokozott figyelmet kívánnak meg az állatjóléti kérdések terén, és végül is kapcsolódnak a teljesítményfokozás stratégiáihoz. Miután a nem terápiás, alacsony dózisban adott antibiotikumok használata a háttérbe szorult azzal, hogy egyre nagyobb figyelmet fordítunk a jelmondatra, miszerint „az vagy, amit megeszel”, a táplálkozás és az egészség természetes megközelítése kikövezi az utat az állatok teljesítménye fokozásának sikeréhez.
Az innovatív gyártási technológiák és a fejlett tudományos know-how okán a BIOMIN úttörő szerepet töltött be számos, irányzatokat meghatározó megoldás terén, melyek mindegyike teljes egészében természetes eljárásokat és összetevőket használ. Az ügyfelek igényeinek és szempontjainak mélyreható megértése tette lehetővé a BIOMIN számára, hogy a teljesítmény és hatékonyság terén kitűzött céloknak megfelelő megoldásokat hozzon létre és dobjon piacra.
A bél mikroflórájának fertőzése
A latin szólás, “Mens sana in corpore sano” jelentése „ép testben ép lélek”. Az állatok takarmányozásában ez így is értelmezhető: „Ép test az egészséges bélrendszer által”.
Az emésztőrendszer működése messze meghaladja a tápanyagok emésztését és szervezetbe juttatását, hozzá számos külső elválasztású, belső elválasztású mirigy és immunológiai funkció társul. Ezen funkciók fontossága okán az egészséges bélrendszer a haszonállatok egészsége és teljesítménye szempontjából fontos tényező.
A haszonállatok bélrendszerének egészsége szorosan összefügg bélrendszerük flórájának mikrobiológiai egyensúlyával. A születés utáni első pár napban a lehető leggyorsabban kell kialakulnia a hasznos mikroorganizmusok megfelelő arányának, aminek az állat egész élete során ki kell tartania. Az Escherichia, Clostridium, Lawsonia, Brachyspira és Salmonella fajok patogén törzsei veszélyt jelentenek a fiatal állatok bélrendszerének egészségére, csakúgy, mint a takarmányváltások okozta kritikus időszakok alatt.
A modern takarmányozás egyik kulcsfontosságú kritériuma az egészséges és stabil bélflóra fenntartása és a bél nyálkahártya épségének megőrzése, kiegészítve egy optimális tápanyag ellátási programmal. Ez a kihívás az állatok takarmányozásában, ami a funkcionális takarmánykiegészítők iránti növekvő igényt támasztja, melyek különböző hatásmódokon keresztül támogatják a bélrendszer egészségét.
Baromfi szaktanácsadás
Az állatok takarmányozásának területén több mint 25 éves tapasztalattal rendelkező BIOMIN mára már közismert az innovációs tevékenységéről, amelyet a baromfi takarmányozási megoldások terén is kamatoztat. A jövőbe való befektetésként, a BIOMIN olyan baromfis szakemberekkel rendelkezik, akik készek széles körű technikai segítségnyújtásra a baromfitartásban oly gyakran jelentkező problémák megoldására. Széleskörű tapasztalataikkal a baromfitartás terén ezek a szakemberek készek tanácsokat adni a BIOMIN termékeinek hatékony felhasználásához. Célunk a termelékenység és a jövedelmezőség javítása, az alapos tudományos kutatásokra és az ezekből szerzett tudásra alapozva, a termékeket magukban, vagy akár egymást kiegészítve, kombinációban alkalmazva.
Sertés szaktanácsadás
1983 óta a különböző területeken dolgozó szakembereink egyesítik tudásukat és tapasztalataikat a sertések takarmányozásáról. A cél az volt, hogy újszerű kutatásokkal és folyamatos innovációval a megoldások széles skáláját alkossuk meg, hozzásegítve a sertéstartókat a sikeres gazdálkodáshoz. Mostanság számos, nagy tapasztalattal rendelkező állatorvos és takarmányozási szakember kapcsolódott be a munkába, hogy mindennapi munkájuk tapasztalataival egészítsék ki tudásunkat a sertéstartásról, illetve hogy naprakész információval szolgáljanak vevőinknek.
Szaktanácsadás kérődzőknek
A BIOMIN az innovatív termékek széles körének kifejlesztőjeként ismert, melyeket világszerte használnak a mezőgazdaságban, azon belül is elsősorban az állattenyésztésben. Több mint 25 éves fennállásának nagy része alatt a BIOMIN arra koncentrált, hogy olyan innovatív termékeket hozzon létre, amelyek javítják az állatok, elsősorban a sertések és a baromfifélék teljesítményét és egészségi állapotát. Számos innováció során a középpontba annak a folyamatnak az egyre jobb megértése került, vajon mi zajlik egy tehén bendőjében, és ami még fontosabb: bizonyos bendőmikrobák képességeinek feltárása. Az ennek során szerzett tapasztalatokból kiindulva a BIOMIN kutatói a létező legfejlettebb termékeket fejlesztették ki a mikotoxinok okozta kockázatok csökkentésére, így téve lehetővé, hogy a termelők olyan takarmányokat is etessenek, melyek különben károsan hatnának állataik egészségére és termelékenységére. A kérődzők a legtöbb mikotoxinra kevésbé érzékenyek, mint a sertés és a baromfi, de a BIOMIN, alapul véve a bendőben megtapasztalt „mikotoxin biotranszformációs” képességet, ezt olyan termékekben alkalmazza, amelyek felhasználhatók a mikotoxinok okozta kockázatok csökkentésére, gyakorlatilag az összes gazdaságilag fontos állatfaj esetében, de még azokon is túl.
BIOMIN Magyarország Kft.        2040 Budaörs, Budapesti u. 55/a    Tel: +36 23 703 016  Fax: +36 23 703 017
  E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.            www.biomin.net

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Termékkereső

Cikkajánló

Biomin Magyarország Kft.

BIOMIN – természetesen előre  A természetes út volt mindig is a BIOMIN...

Bővebben...

Inter-Mix kft.

Kezdetben borjak és tejhasznú tehenek takarmányozása volt fő tevékenységünk.

Bővebben...

kiemelt AJÁNLATOK